Activiteit

Gravensteen

Gravensteen, de naam zegt het eigenlijk al, is het voormalige stenen huis van de Graaf. Het is het oude administratieve en bestuurlijke centrum van de graaf van Holland, Zeeland en West-Friesland. Tevens is het de oudste gevangenis van Zeeland, waarvan de sporen nu nog duidelijk zichtbaar zijn.

De eerste stenen van het huidige Gravensteen zijn al gelegd in 1358. Het gebouw raakt in de 165 jaar die volgen dusdanig in verval dat er in 1524 wordt besloten tot nieuwbouw. Het gebouw kent nu nog de oorspronkelijke contouren van deze nieuwbouw, maar is door de jaren heen geheel veranderd door de wijziging van functie. In zijn architectuur is het een fraai doch sober gebouw.

De gevangenen, die hier onder slechte omstandigheden werden opgesloten, hebben de meeste sporen achtergelaten. De gijzelkamer geeft een treffend beeld hoe dat moet zijn geweest. In de eikenhouten wanden en deuren zijn verschillende afbeeldingen en teksten gekerfd, waarvan de oudst teruggevonden dateert uit 1577.

Bekendere gevangenen die hier zaten opgesloten zijn de Duinkerker Kapers en Jan Machielse van der Made, alias Jan Rap (zonder maat). Tot 1923 bleef het gebouw in gebruik als huis van bewaring.
Het Gravensteen is op woensdag en zaterdagmiddag onder begeleiding van een gids te bezoeken. De rondleiding start om 14:30 uur in het Stadhuismuseum, Meelstraat 8, Zierikzee. In de Nederlandse schoolvakantie en de maanden juli en augustus zijn er van maandag tot en met zaterdag rondleidingen om 14:30 uur.

Adres

Stadhuismuseum Zierikzee
Meelstraat 6-8, Zierikzee

Nieuwsbrief